Od 1 kwietnia 2023r rozpoczynamy w naszej szkole realizacje projektu “Eko-Fit Matma” finansowanego przez dotację M-Banku.
Jest to projekt łączący elementy matematyki i ekologii. My postawiliśmy na zdrowy tryb życia- zdrowe odżywianie, zdrowe uprawy ekologiczne , aktywność fizyczną .
Sposób odżywiania się i brak aktywności ruchowej niekorzystnie wpływa na stan zdrowia, samopoczucie i wysiłek intelektualny.
Postanowiliśmy wykorzystać możliwości jakie daje matematyka w tych dziedzinach. Zaczniemy od utworzenia grup projektowych: ogrodników, kucharzy, dietetyków, sportowców i ekoreporterów, które będą ściśle współpracowały z rachmistrzami.
I tak adekwatnie: ogrodnicy zajmą się ekologiczną uprawą roślin doniczkowo-szklarniowych, które będą wykorzystane min. do przyrządzania zdrowych potraw- rachmistrzowie zajmą się min. przeliczaniem ilości sadzonek, głębokości nasion w glebie, pomiarem odległości między nasionami, mierzeniem wzrostu roślin, ilości potrzebnej wody do wzrostu
Kucharze będą planować skład i kaloryczność potraw-rachmistrzowie we współpracy z nimi zajmą się przeliczaniem wartości odżywczych w posiłkach dietetycznych, przeliczaniem przepisów ( ilość danego składnika na większą ilość porcji lub mniejszą ilość)
Sportowcy zajmą się pomiarem aktywności fizycznej, będą mierzyć dystans, prędkość, liczyć ilość kroków, pokonanych schodów. Rachmistrzowie min. odczytają i obliczą zużycie kalorii w poszczególnych aktywnościach, obliczą BMI – indeks MASY Ciała.
Uczniowie będą tu też wykorzystywać technologię informacyjną do mierzenia i analizy aktywności fizycznej (min. aplikacje). Grupa uczniów biorących udział w warsztatach pojedzie na wycieczkę – “Matematyka w terenie”, aby poznać ekologiczne uprawy roślin oraz ekologiczną produkcję kosmetyków.
W szkole zostanie ogłoszony konkurs podczas którego każdy oddział klasowy zajmie się swoją klasową eko-uprawą roślin wraz z dniowym diagramem min. pomiarów wzrostu rośliny, zapisywaniem ilości potrzebnej wody do jej wzrostu .
Finałem projektu będzie eko- matematyczny piknik na którym nastąpi rozstrzygnięcie konkursu z udziałem całej społeczności szkolnej, rodziców oraz instytucji lokalnych.
Uczestnicy projektu będą prezentowali efekty swojej pracy min. zdrowe potrawy, wyhodowane “eko-rośliny”
Powstanie multimedialna książka kucharska oraz dietetyczne menu na roll-upach. Ekoreporterzy zajmą się stroną promocyjną projektu.
W ramach projektu zostaną zakupione pomoce dydaktyczne a każdy uczestnik otrzyma poradnik “Matematyka na zielono”
Projekt zakończy się 30.09.2023r.
info S.Łukasiewicz-Nawieśniak